Blog van Carola: Klein Kamperen

Bij Wiedewei organiseren we al een tijdje Wiedewei wandelingen. We wandelen met ouders en kinderen om ze mee te nemen in de ontdekkingen van de natuur. Zo dichtbij, maar vaak over het hoofdgezien.

Zo hebben we in Barendrecht al meerder ontdekkingen gedaan. We maakten een prachtige wandeling in de Carnisse Grienden, een natuurgebied bestaand uit zeldzame zoetwatergetijdengrienden. In de wilgen groeien de meest bijzondere gewassen en ook vinden we veel beversporen in dit waterrijke gebied. Ook ontdekten we een trimparcours. Toen net aangelegd, maar inmiddels al door velen bezocht.

In Zierikzee gingen we ook op onderzoek uit met de ouders en kinderen. In de nabije omgeving was van alles te beleven. Kleine ondiepe slootjes, een weiland met de mooiste bloemen en.. molshopen!

En ook in de regen trekken we er (goed gekleed!) op uit, zo ook bij de wandeling in Ouddorp. We gingen op ontdekking bij een natuurgebiedje met allemaal ondiepe wateren, kleine dijkjes en mooie springplekken!

Nu, met de coronamaatregelen blijven we dichter bij huis en kunnen de ouders helaas niet mee op ontdekking. We blijven daarom op het klein en gaan Klein Kamperen! We zijn hiermee gestart in Barendrecht, alwaar een grote tent werd gebouw door een touw te spannen en daarover een groot gordijn te hangen. De tent nodigt natuurlijk meteen uit om eronder te kruipen en aan het kokkerellen te slaan.

De vaste ingrediƫnten bij de tent zijn een oud gourmetstel, wat dienst doet als koude BBQ, en allerlei keukeninstrumenten in de vorm van roestvrijstalen schalen, houtjes schaaltjes en wat roergerei. Bij het kamperen horen allerlei activiteiten als houtsprokkelen voor het kampvuur, kleurige herfst blaadjes voor in de salade, maar ook het vinden van lange stokken voor de bladmallows, bladeren op een stok in plaats van marshmallows!

De tweede tent werd opgebouwd tussen de enorme wilgen in de tuin van Wiedewei Sommelsdijk. Terwijl het tentdoek wordt gespannen, keutelen de kinderen in het rond op zoek naar boomstammetjes om de tent te stutten. Er heerst volop bedrijvigheid en de kinderen gaan op onderzoek op het groene plein. Naast al de gebruikelijke uitdagingen zijn er 20 gele golfballen verstopt. Deze ballen zijn voor in de enorme ketel, waar we moddersoep in gaan maken.

Als kleine detectives gaan de kinderen op zoek naar alle ingrediƫnten. De kar die ik meebracht om de materialen te vervoeren doet dienst als verzamelwagen en vind zijn weg op het gehele plein met wisselende bestuurders. De kinderen gaan ieder op hun eigen manier mee in de beleving van die ochtend, waar de tent het middelpunt vormt. Gelukkig blijft de tent een paar dagen staan en kan er naar hartenlust gekampeerd worden.